Black howler

Heading
Scientific name
Alouatta caraya
Order
Mammals
Additional location in the zoo
No items found.
Family
Atelidae
Social Structure
קבוצה
Most shagans live in family groups of 5 to 8 monkeys, but in the wild, groups of up to 20 individuals have been observed. Both females and males participate in raising their own offspring but also help raise the young of other members of the group.
Activity
פעיל יום
Food
Vegetarian
It feeds mainly on leaves and occasionally supplements its diet with fruit.
Dangers

Destruction of habitats.

Zoo Conservation Program:
Feeding/Enrichment Time
This is some text inside of a div block.
Habitat & Distribution Area
Central and South America
In the rainforests
Conservation status
lc
Deficient Data
DD
least Concern
lc
Near Threatened
nt
Vulnerable
vu
Endangered
en
Critically endangered
cr
Extinct in the Wild
ew
Extinct
ex
Endangered status
lc
Worldwide
This is some text inside of a div block.
Israel
In the Bible
Monkeys appear in the Bible only once: "once in three years came the navy of Tharshish, bringing gold, and silver, ivory, and apes, and peacocks" 1 Kings 10:22
Weight
4
-
10
KG
Life Expectancy
20
years
Interesting To Know

found in the rainforests of central South America. They require forests with diverse species of plant life to supply their dietary needs. Much of their habitat is in danger due to destruction of forest by man. The male is much bigger than the female and their color is different. The male has black hair- which gives the species its name. Female monkeys are golden- brown colored. Infants are born golden- brown and change their color as they mature. Alouatta caraya have strong and long tails. These tails are hairless on the underside and are sensitive and act as a 5th hand. Most howler monkeys live in family groups of 5 to 8 but groups up to 19 individuals have been observed. Males and females take care of their own infant but also help with other infants of the group. Young males are not allowed to take care of infants since they often mistreat and even kill them. All members of the group howl each morning to notify neighboring groups of their position and maintain distance from one another. Alouatta caraya eat mostly leaves but their diet consists also of fruit, buds and flowers. They rarely come down from the trees only in dry times they will come down to drink water in lakes.