יען

Заголовок
Научное название
Struthio camelus
Класс
Птицы
Дополнительное расположение в зоопарке
Элементы не найдены.
Семейство
יעניים Struthionidae
Социальная структура
יחידאי
יחידאי או בזוגות. בעונת הרבייה נודד בקבוצות של 5-100 פרטים.
Суточная активность
פעיל יום
Питание
Растительноядный
אוכלים לרוב עשב, פרחים וצמחים שונים. לעיתים אוכלים גם חגבים.
Что угрожает виду

ציד.

Действия по охране вида
Время кормления/обогащения
This is some text inside of a div block.
Ареал среда обитания
Африка
סוואנות, מדבריות ושטחים פתוחים.
Охранный статус в природе
lc
חסר מידע
DD
קרוב לסיכון
lc
בסיכון נמוך
nt
עתידו בסכנה
vu
בסכנת הכחדה
en
בסכנת הכחדה חמורה
cr
נכחד מהטבע
ew
נכחד
ex
Статус угрозы
lc
В мире
This is some text inside of a div block.
В Израиле
В Танахе
Страус неоднократно упоминается в Ветхом Завете. «подобно страусам в пустыне» (Плач Иеремии 4:3)
Масса тела
70
-
140
кг
Продолжительность жизни в природе
50
лет
Интересные факты
  • היען הוא העוף הגדול ביותר שחי על פני כדור הארץ. הוא גם המהיר ביותר מבין החיות ההולכות על שתיים. יען במרוצתו יכול להגיע למהירות 60 קמ"ש! ביצי היען הן הביצים הגדולות ביותר בטבע. ביצת יען מקבילה בתחולתה ל 24 ביצי תרנגול ומכיוון שקליפתן קשה מאוד, הן משמשות את ילידי אפריקה לאכילה וככלי מים ורחצה. נוצות היען מבוקשות מאוד בשל גודלן. באפריקה, ובמקומות אחרים, נהגו לערוך מרוצי יענים.
  • יען עשוי להגיע לגיל 40 בטבע ועד 50 בשבי. צבע הזכרים שחור ולבן וצבע הנקבות אפור-חום. בתקופת החיזור – צווארו של הזכר הופך אדום, והוא מאוד תוקפני. הנקבה יכולה להטיל עד 100 ביצים בעונה והזכר הוא שדוגר על הביצים המוטלות על האדמה ללא קן.
  • עד תחילת המאה ה-20 היה היען נפוץ בנגב. תת המין שחי בארץ היה ייחודי לאזור של המזרח התיכון, אך לאחר מכן נכחד מן הטבע באזורינו בעקבות ציד - במיוחד של הביצים – דבר שלא אפשר התרבות ולשימוש בנוצות, כך נכחד תת המין הסורי מהעולם. בשנת 1973 הוקם גרעין רבייה בחי-בר ביטבתה מפרטים שהובאו מאתיופיה וממזרח אפריקה, זהו תת המין הקרוב ביותר למין שהיה קיים בעבר בארץ. ניתן לראות אותם בשמורת החי בר. היען נמצא עדיין בסכנה בשל צייד ושימוש בביצים אך במקומות רבים באפריקה כיום מגדלים את היען בחוות בעיקר לשימוש בנוצותיו, ולבשר יען. חוות אלו מספקות עבודה למקומיים ועוזרות בהפחתת הציד של היען בטבע. דבר זה משפיע על שמירת היען מפני סכנת הכחדה. במקומות אחרים בעולם הופכות חוות היען למצויות יותר.
  • בניגוד למיתוס היען איננה טומנת את ראשה בחול.
  • היען נכחד מהטבע בארץ, והושב באיזור הנגב. .

צילום: תמר רביב